poniedziałek, 25 września 2017

Cynamonowe brownie z czerwonej fasoli

Kiedy na dworze robi się chłodniej, nabieram ochoty na coś mocno czekoladowego. A co zjeść, żeby było zdrowiej, bez cukru i bez glutenu? Brownie z czerwonej fasoli :) Bardzo prosty i niedrogi przepis. Zamiast cukru - daktyle, a zamiast polewy czekoladowej - fit czekolada z oleju kokosowego, kakao i miodu. Zasmakowało nawet największym łasuchom :)




Składniki:


1 puszka czerwonej fasoli (standardowo 400 g)
2 jajka
1 banan
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
4 daktyle
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu



Daktyle namoczyć we wrzątku i odstawić na około 10-15 minut. Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać wodą. Następnie przełożyć ją do miski i zblendować. Później dodać banana, jajka, kakao, olej kokosowy i dokładnie zmiksować. Daktyle obrać ze skórki i dodać do powstałej masy. Na końcu wsypać proszek do pieczenia, cynamon i dodać miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy (u mnie o średnicy 18 cm). Piec około 35 minut (do suchego patyczka).


Zdrowa polewa czekoladowa:


2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać kakao i ciągle mieszając zagotować. Na końcu dodać miód. Wymieszać i odstawić z palnika do przestygnięcia.
Polać polewą ciasto. Na wierzchu ułożyć wybrane przez siebie owoce i posypać pokruszonymi migdałami. U mnie były to gruszki i pomarańcze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz